Ételmagyarázat

23.Hét

 

Húsimádó makaróni: darálthússal, baconnal, szalámival olaszos ragut készítünk, sajttal gazdagítjuk.                                                                                                

 

Pikáns húsgombócleves: tejfölös-tárkonyos húsgombócleves.                                                                                                                              

 

Krumplis tészta gazdagon: krumplistészta tejföllel és sajttal gazdagítva.                                                                                                          

 

Hentesleves: csirkemájból, sertésapróhúsból és zöldségekből készítjük.                                                                                                      

 

Rákóczi sertésborda: a bordaszeleteket megtöltjük sajttal, gombával, szalonnával, bundázzuk és kisütjük.                                                                        

 

Szentkirályi borda: natúr sertéskarajra párolt brokkolit halmozunk, leöntjük sűrű tejmártással, megszórjuk reszelt sajttal, majd pirosra sütjük.                                                                                                                                                                                                          

Falusi makaróni: a makarónira kolbászból, szalonnából darálthúsból készült ragut tálalunk.                                                                                                                                                                                                                        

Vidámfőzelék: zöldborsóból, sárgarépából, zöldbabból, kukoricából és paprikából készül.                                                                                            

 

Doma-dóró: orsó tészta alapon fűszeres, zöldborsós sertésragut, sajttal gazdagítva tálalunk.                                                                                    

 

Tüzes fatányéros: a sült karajszeleteket chilivel fűszerezzük, hozzá csípős kolbászt és "kakastaréj"szalonnát kínálunk.                                                                  

 

Fickós töltöttborda: a sertéskarajt füstölthússal, sajttal, uborkával töltjük, bundázzuk és kisütjük.                                                                                      

 

Dubarry sertésszelet: natúr sertéskarajra párolt karfiolt halmozunk, leöntjük sűrű tejmártással, megszórjuk reszelt sajttal, majd pirosra sütjük.

 

22.Hét

 

Pármai spagetti: tejszínből, sonkából szalonnából mártást készítünk, sajttal megszórjuk.                                                                                

 

Somogyi palacsinta tekercs:  palacsintákat sonkával, gombával, baconnal töltjük, bundázzuk.                                                                                

 

Rántott csirkemellfilé Vári módra: cs.mellfilét gombával, paradicsommal, sajttal, sonkával töltjük.                                                                                      

 

Erdélyi rakott káposzta: savanyúkáposztából, darálthúsból, kolbászból, rizsből készül.                                                                      

 

Mecseki palacsinta: a palacsintákat mazsolával, diókrémmel megtöltjük, vaníliás öntettel tálaljuk.                                                              

 

Öreghegyi sertésborda: rántott szeletek közé baconos, lilahagymás körőzöttet halmozunk.                                                                      

 

Besztercei cs.mellfilé: cs.mell szeleteket mustáros, tejfölös pácban sütjük, ízét szilvával pikánssá varázsoljuk.                                                                      

 

Velencei rolád: fűszeres tojással töltött sertésroládot bacon köntösbe tálaljuk.                                                                            

 

Sertésgyuvecs: rakott szerb étel.Összetétele: főtt burgonya, darálthús, rizs és lecsó.                                                                                      

 

Parasztos csorbaleves: lestyánnal ízesített erdélyi zöldségleves sertéshússal.                                                                                                

 

Petőfi sertésszelet: a sertéshúst egyben megsütjük, felszeleteljük, lecsós, szalonnás, fűszeres szószban tálaljuk.                                                                

 

Soproni násznagyleves: marha és csirkehúsból készült zöldséges húsleves jellegű étel, káposztagombóccal.                                                                    

 

Alpesi sertéstekercs: a sertésszeleteket sajttal, sonkával, gombával megtöltjük majd kirántjuk.  

 

21.Hét

 

Szerb rizseshús: fűszeres pörköltszerű húskockák, lecsós, szalonnás rizzsel keverve.                                                                            

 

Soproni legényfogóleves: marha és csirkehúsból készült zöldséges húsleves jellegű étel, gombával gazdagítva.                                                                                                                      

 

Stájer csirkemellfilé: galuskát sajttal, tejföllel rétegezünk, natúr csirkemellfilével, sült hagymával gazdagítva tálaljuk.                                                              

 

Luxemburgi sertésszelet: natúr sertésszeletre almaszeleteket helyezünk, almamártással leöntjük, sütőben készre sütjük.                                                                                                                                                                                                                                                      

Kertész saláta gazdagon:saláta, paradicsom,paprika,uborka, reszelt répa,füstölt sajt.                                                                                    

 

Döbrögi sertésborda: két rántott borda közé hagymás-sonkás tojást helyezünk, sajttal gazdagítjuk.                                                                                              

 

Hamis máglyarakás: tojáshab nélkül, vanília pudinggal készül.                                                                                                                                                    

 

Füleki saláta: a tésztához paprikát, uborkát, lilahagymát sonkaszalámit és sajtkockákat keverünk, ízesített tejfölös mártással tálaljuk.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Csáky sertéstekercs: a bordaszeleteket lecsós, tojással töltjük. Paprikás mártásban tálaljuk.                                                                                  

 

Mátrai vadászborda: a bordaszeleteket fűszerekkel, zöldségekkel, gombával ízesített darálthússal töltjük, bundázzuk.                                                      

 

20.Hét

 

Ajkai rakott metélt: metélt tészta, túrókrém, baracklekvár.                                                                                                                                    

 

Csirkecomb jóasszony módra: a sült csirkecombokat hagymás, gombás, szalonnás, burgonyás ragun tálaljuk.                                                              

 

Orfűi töltött csirkemell: a csirkemellet mustárban pácoljuk sűlt hagymával töltjük, bundázzuk és sajtal gazdagítjuk.                                                                                                

 

Göcseji pecsenye: a fokhagymás, fűszerezett karaj szeleteket kolbásszal, szalonnával töltjük, paprikás szaftban tálaljuk.                                                                  

 

Párizsi sertésszelet gazdagon: a hússzeleteket párizsi masszába forgatjuk, kisütjük,majd sajttal  és tejföllel gazdagítjuk.                                                                                                                                                                                                  

 

Kijevi csirkemellfilé: csirkemellfilé szeleteket fűszervajjal, mustárral töltjük, bundázzuk.                                                                                  

 

Bánffy sertésszelet: sertésbordára, velős ragut halmozunk, tükörtojással gazdagítjuk.                                                                                      

 

Alföldi csusza: a kifőtt kocka tésztát paprikás, szalonnás, gombás mártással összekeverjük, tejföllel gazdagítjuk.                                                                                            

 

Rántott sertésborda, ördög módra: sertésbordát szalonnával, kolbásszal csípős zöld paprikával töltjük, bundázzuk.                                                                

 

Bugaci töltött csirkecomb: a csirkecombokat gombával-cukorborsóval-tojással-rizzsel-májjal töltjük, petrezselymes rizzsel tálaljuk.                                                                                                                                                                                                                                  

Visegrádi pecsenye: a natúr sertéshúsokat sonkás, gombás, lecsós, tejfölös szaftban tálaljuk.

 

19.Hét

 

Rákóczi sertésborda: a bordaszeleteket megtöltjük sajttal, gombával, szalonnával, bundázzuk és kisütjük.                                                                  

 

Alföldi rántott szelet: fasírt jellegű fűszerezett darálthús panírozva, olajban kisütve.                                                                                                

 

Szabolcsi almás-sajtos sertésborda: a fűszerezett bordaszeletekre alma-karikákat fektetünk, sajttal dúsítva pirosra sütjük.                                                                                                                                                                                                                                                

Pikáns húsgombócleves: tejfölös-tárkonyos húsgombócleves.                                                                                                                                                                                                                                                        

Füleki tésztasaláta: a tésztához paprikát, uborkát, lilahagymát sonkaszalámit és sajtkockákat keverünk, ízesített tejfölös mártással tálaljuk.                                                                                                                                                                                                                                        

Patti prímások kedvence: sertéstarjából, sertéslábból készült gombás, tejfölös, csípős, mustáros fűszerekkel ízesített étel.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Bécsi palacsinta: rumos, diós,tejszínes töltelék ananász darabokkal, forró csokimártásban.                                                                                

 

Pellérdi részeges csirke: a fűszerezett cs.combokra tejfölös szaftot készítünk.                                                                                                  

 

Salzburgi sertéstekercs: a sertéskarajt csirkemájjal, velővel töltjük, bundázzuk és kisütjük.                                                                                      

 

Doma-dóró: orsó tészta alapon fűszeres, zöldborsós sertésragut, sajttal gazdagítva tálalunk.                                                                                                  

 

Birodalmi spagetti: paradicsomos tészta apró húsgombócokkal.                                                                                                                                        

 

Sertés szelet favágó módra: a rántott sertésszeletre fokhagymás, gombás, sonkás ragut halmozunk sajttal megszórjuk.

 

18.Hét

 

Erdélyi rakott káposzta: rakott egytál-étel savanyúkáposztából, darálthúsból, kolbászból, rizsből készül.                                                                              

 

Fickós töltöttborda: a sertéskarajt füstölthússal, sajttal, uborkával töltjük, bundázzuk és kisütjük.                                                                                      

 

Velencei rolád: fűszeres tojással töltött sertésroládot bacon köntösbe tálaljuk.                                                                                        

 

Parasztos csorbaleves: lestyánnal ízesített erdélyi zöldségleves sertéshússal.                                                                                            

 

Falusi makaróni: a makarónira kolbászból, szalonnából darálthúsból készült ragut tálalunk.                                                                            

 

Rakott burgonya gazdagon: a szokásos tojáson és kolbászon kívül szalonnával, hagymával , gombával és sajttal gazdagítjuk.                                                                                                                                                                                                                                                    

Kátay töltött borda: tormával, sonkával töltött borda rántva.                                                                                                                            

 

Dubarry sertésszelet: natúr sertéskarajra párolt karfiolt halmozunk, leöntjük sűrű tejmártással, megszórjuk reszelt sajttal, majd pirosra sütjük.                                                                                                                                                                                                        

Rotschild palacsinta: almával, fahéjjal, dióval töltött palacsinta, meggyes öntettel.                                                                                                  

 

Tüzes fatányéros: a sült karajszeleteket chilivel fűszerezzük, hozzá csípős kolbászt és "kakastaréj"szalonnát kínálunk.

 

17.Hét

 

Piros batyu: camembert sajttal töltött palacsinta paradicsomszósszal leöntve, reszelt sajttal meghintve.                                                                                  

 

Alpesi sertéstekercs: a sertésszeleteket sajttal, sonkával, gombával megtöltjük majd kirántjuk.                                                              

 

Csirkemellfilé bakonyi módra: natúr csirkemellfilé szeleteket ízesített gombás, szalonnás, tejfölös mártásban tálaljuk.                                                                                

 

Petőfi sertésszelet: a sertéshúst egyben megsütjük, felszeleteljük, lecsós, szalonnás, fűszeres szószban tálaljuk.                                                                                                                                                                                                                                      

Soproni töltött borda: a bordaszeleteket kolozsvári szalonnával, kőrözöttel töltjük, bundázzuk.                                                                                                                            

 

Hentesleves: csirkemájból, sertésapróhúsból és zöldségekből készítjük.                                                                                                                    

 

Rántott csirkemellfilé Vári módra: cs.mellfilét gombával, paradicsommal, sajttal, sonkával töltjük.                                                                        

 

Lővér pecsenye: natúr sertésszelet mustáros mártásban, sonkával gazdagítva.                                                                                                                                                                                        

 

Savanyú vetrece: sertéshúst kockára vágjuk, tejfölös,mustáros, babérleveles savanyú mártásban tálaljuk.                                                                                    

 

Mecseki palacsinta: a palacsintákat mazsolával, diókrémmel megtöltjük, vaníliás öntettel tálaljuk.                                                            

 

Döbrögi sertésborda: két rántott borda közé hagymás-sonkás tojást helyezünk, sajttal gazdagítjuk.                                                                                            

 

Húsimádó makaróni: darálthússal, baconnal, szalámival olaszos ragut készítünk, sajttal gazdagítjuk.

 

16.Hét

 

Temesvári sertésragu: sertéscombra zöldbabos-szalonnás ragut készítünk.                                                                                                

 

Pikáns húsgombócleves: tejfölös-tárkonyos húsgombócleves.                                                                                                                            

 

Akasztói rántott borda: a rántott bordaszeletekre főtt tarját, lila hagymát halmozunk, sajttal megszórjuk.                                                  

 

Lyoni csirkemell: natúr csirkemellfilére sült hagymakarikákat halmozunk.                                                                                                              

 

Kertész saláta gazdagon: saláta, paradicsom,paprika,uborka, reszelt répa,füstölt sajt.                                                                              

 

Óvári sertésszelet: a sertésborda szeletre sonkát és gombát halmozunk, beborítjuk sajttal, sütőben pirosra sütjük.

 

15.Hét

 

Szerb rizseshús: fűszeres pörköltszerű húskockák, lecsós, szalonnás rizzsel keverve.                                                                                  

 

Milánói sertésborda: gombával paradicsommal ízesített spagettin, rántott hússzeleteket tálalunk,sajttal gazdagítjuk.                                                                            

 

Ajkai rakott metélt: metélt tészta, túrókrém, baracklekvár.                                                                                                                                      

 

Göcseji pecsenye: a fokhagymás, fűszerezett karaj szeleteket kolbásszal, szalonnával töltjük, paprikás szaftban tálaljuk.                                                          

 

Rántott sertésborda ördög módra: sertésbordát szalonnával, kolbásszal csípős zöld paprikával töltjük, bundázzuk.                                                                        

 

Csáky sertésborda: a bordaszeleteket lecsós, tojással töltjük. Paprikás mártásban tálaljuk.                                                                              

 

Erdélyi rakottkáposzta: rakott egytál-étel savanyúkáposztából, darálthúsból, kolbászból, rizsből készül.                                                                        

 

Párizsi sertésszelet gazdagon: a hússzeleteket párizsi masszába forgatjuk, kisütjük,majd sajttal  és tejföllel gazdagítjuk.                                                                              

 

 

Alföldi parasztos Cordon-Bleu: a bordaszeleteket kolozsvári szalonnával, lilahagymával, füstölt sajttal töltjük, bundázzuk majd kisütjük. 

 

14.Hét

 

Eszterházy tokány: a húscsíkokat megpirítjuk, ízesítjük, zöldségekkel gazdagítjuk, mustáros, babérleveles tejfölös mártással tálaljuk.                                                                                                                                                                                                          

Baranyai torosmáj: burgonya alapra sertéspörköltet, tetejére ízesített sertésmájat majd lilahagymát halmozunk.                                                                  

 

Rákóczi sertésborda: a bordaszeleteket megtöltjük sajttal, gombával, szalonnával, bundázzuk és kisütjük.                                                                

 

Bánffy sertésszelet: sertésbordára, velős ragut halmozunk, tükörtojással gazdagítjuk.                                                                                  

 

Falusi makaróni: a makarónira kolbászból, szalonnából darálthúsból készült ragut tálalunk.                                                                      

 

Rotschild palacsinta: almával, fahéjjal, dióval töltött palacsinta, meggyes öntettel.                                                                              

 

 

Öreghegyi sertésborda: rántott szeletek közé baconos, lilahagymás körőzöttet halmozunk.                                                          

 

Velencei rolád: fűszeres tojással töltött sertésroládot bacon köntösbe tálaljuk.                                                                                  

 

Sertésgyuvecs: rakott szerb étel.Összetétele: főtt burgonya, darálthús, rizs és lecsó.                                                                    

 

 

Marhapörkölt erdész módra: a marhapörköltet gombával gazdagítjuk.                                                                                                              

 

Tüzes fatányéros: a sült karajszeleteket chilivel fűszerezzük, hozzá csípős kolbászt és "kakastaréj"szalonnát kínálunk.                                                              

 

Dubarry sertésszelet: natúr sertéskarajra párolt karfiolt halmozunk, leöntjük sűrű tejmártással, megsz

 

Térkép